Ovaj oglas je istekao!

SAMOBOR, RAKOVICA: GRAĐ.ZEMLJIŠTE 14775 m2 SA STAROM KURIJOM

Best Croatian Properties (Prikaži sve oglase)

Lokacija  Velika Rakovica, Samobor - Okolica, Zagrebačka (Pogledaj na karti)

Telefon  091/445-5153, 095/855-9812

Oglas pregledan: 712 puta
Šifra oglasa: 5076937

Cijena:
1.500.000 €

Moguća dostava na Vašu kućnu adresu
Osnovni podaci
Vrsta zemljišta: Građevinsko
Površina: 14.775,00 m²
Dozvole: vlasnički list

Opširnije o oglasu

 
Đurđica, tel.: 092 35 45 200
mail: [email protected]
 
Ovo imanje nalazi se u neposrednoj blizini Samobora te se nalazi između dviju cesta.
Ograđeno je, a na njemu se nalazi kurija (prvi podaci o njoj datiraju iz 18. stoljeća) građena u kasno baroknom stilu, tlocrtne površine 192 m2.
Sastoji se od podruma, prizemlja i visokog tavana te je u zemljišnim knjigama upisana kao kulturno dobro. Uz kuriju koja zahtijeva kompleksnu renovaciju ili gradnju zamjenskog objekta, još je očuvana pomoćna zgrada tlocrtno 186 m2.
Prvotno, na imanju se nalazilo više objekata sagrađenih u tipičnoj tlocrtnoj i oblikovnoj tradiciji jednostavnih kurija sjeverozapadne Hrvatske. Tijekom vremena oni su se uslijed starosti urušili, ali prema slikovnim i pisanim zapisima iz tadašnjeg doba (vidi Iskaz površina, fotografija 23), napravljena je analiza kojom je utvrđeno da je najmanja brutto izgradivost svih objekata koji su na imanju bili sagrađeni iznosila 3760 m2.
Shodno tome, na predmetnom terenu najmanje je moguća tolika izgradivost (zamjenske građevine).
Uz cestu je sačuvan stari ulaz sa zidanim pilonima i portalom te kapelicom Sv. Ivana.
Na spomenutom imanju bio je, pejsažno i geometrijski, uređen perivoj, a na njegovom mjestu danas je livada s nekoliko preostalih stabala i voćnjak,
Osim arhitektonske vrijednosti, imanje ima i kulturno-povijesnu značajku te je bila okupljalište društvene kreme, političara i umjetnika onoga doba.
Potreban mu je vizionar koji će ga opet oživjeti, a mogućnosti koje se pružaju su raznolike.
Na fotografijama (od 24, pa nadalje) su, idejno,  prikazani načini na koje bi se to moglo učiniti. Zamjenski objekti bi se mogli obnoviti prema tradicionalnoj ili modernoj arhitekturi, a mogli bi biti raznolikih namjena.
Pošto je Samobor omiljeno izletište Zagrepčana, tu bi bilo isplativo otvoriti izletište, hotelsko-turističko-sportski kompleks, kongresni centar, dom za starije i nemoćne ili  druge sadržaje.