Ovaj oglas je istekao!

Klasična Svinjska kuga - tečaj - Svinjogojstvo

Lokacija  Luščić, Karlovac, Karlovačka

Telefon  092/297-7977

Oglas pregledan: 446 puta
Šifra oglasa: 4742730

Cijena:
13,14 €

Moguća dostava na Vašu kućnu adresu

Opširnije o oglasu

Klasična svinjska kuga - tečaj – ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva republike hrvatske; 17x24 cm, 127 str, super dobro sačuvana – kao nova, 99 kn

Klasična svinjska kuga (ksk) je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. Zadnji slučaj ksk u domaćih svinja u republici hrvatskoj potvrđen je u ožujku 2008. Godine.
Uzročnik ksk je virus svrstan u porodicu flaviviridae, rod pestivirus. Virus uzročnik ksk je jako zarazan, bolest se brzo širi i uzrokuje velike gospodarske štete.

Izvori zaraze
Izvor zaraze su bolesne svinje preko kojih se ksk širi izravno na druge svinje koje dođu u kontakt sa zaraženima.
Ksk se neizravno širi putem neprokuhanog napoja, ostacima suhomesnatih proizvoda, ljudima koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama (preko obuće i odjeće, ruku), kontaminiranim predmetima, opremom, prijevoznim sredstvima (koja nisu odgovarajuće oprana i dezinficirana nakon svakog prijevoza svinja), gnojem, a nekad i preko drugih životinja koje su za bolest neprijemljive.

Znakovi bolesti
Bolest se u domaćih i divljih svinja pojavljuje u više oblika. Može imati blagi tijek (nevoljkost, smanjen apetit, proljev) i trajati više od mjesec dana.
Simptomi ksk mogu biti lokalizirani u dišnim i probavnim organima, a može doći i do pojave sekundarnih infekcija, koje često kompliciraju kliničku sliku.
U mlađih dobnih kategorija svinja najčešće se javi akutni, brzo razvijajući oblik bolesti (jako povišena temperatura, životinje prestanu jesti, teško hodaju, grupiraju se, leže, imaju začep i nakon toga proljev, kašlju, zanose se stražnjim dijelom tijela, neke imaju crvenkasto-plave rubove uški i crvenilo po donjim dijelovima tijela i nogama).
Akutni oblik većinom završava smrću.

Kontrola unosa uzročnika ksk može se spriječiti kontinuiranom provedbom biosigurnosnih mjera u uzgojima svinja.


- - - - :-) - - - -

Lokacija prodavatelja: karlovac . Pogodno za osobno preuzimanje