Grad Zagreb
Vanilija Burbon (začin u prahu)
Nutrimedica
Pakiranje: 5g
Cijena: 27,90 kn
Sastojci: 100% burbon vanilija
Zemlja porijekla: Madagaskar
Vanilija je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina svijeta. Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj ljekovitosti.
Mirišljave mahune vanilije plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Središnje Amerike. Postoji čak 150 vrsta vanilije, no danas koriste se samo dvije vrste - Bourbon i Tahitian vanilija.
U indijanskom narodu Totonaca bila je veoma cijenjena kao lijek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa te je bila sastavni dio mnogih ljekovitih mješavina. Kod Maja je bila cijenjena kao moćan afrodizijak.
Vanilija je visoko zastupljena u kozmetičkoj industriji zbog neodoljivog mirisa i umirujućeg djelovanja.
Miris vanilije snažno djeluje na psihu tako što izrazito opušta i stimulira.
Nakon šafrana, vanilija je najskuplji začin, a cijenjena je zbog svoje čudesne arome.
Vanilija je jedna od najpopularnijih aroma na svijetu, a najčešće se dodaje u slastice poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kavu i umake.
Najkvalitetnija vanilija dolazi iz Meksika i s madagaskarskog Burbonskog otočja, dok se indonezijska i tahićanska vanilija smatraju manje kvalitetnima.
Ključan sastojak u mahuni vanilije je vanilin.
Prisutni su i brojni tragovi drugih spojeva poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih spojeva, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljikohidrata i vitispirana.
Vanilijin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, te minerale kao što su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i cink.
Iako na vaniliji nije rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz chillija i eugenoluiz klinčića, kojima su dokazana brojna ljekovita svojstva.
Najpopularnija vrsta vanilije u svijetu Vanilla planifolia potiče iz Meksika. Postoji stotinjak vrsta ove biljke, ali samo dvije se koriste u širokoj komercijalnoj proizvodnji radi ukusa i mirisa: Vanilla planifolia i Vanilla tahitiensis.
Vanilija Bourbon je sa otoka Indijskoj oceana: Madagaskara (najveći proizvođač, proizvodi oko 1000 tona mahuna godišnje), Comorskih otoka i otoka Reunion, ista vrsta se uzgaja u Africi i Indoneziji. Svoj naziv je dobila po bivšem nazivu otoka Reunion (Bourbon, u čast Francuskog kraljevskog doma). Smatra se da Bourbon vanilija posjeduje veoma bogati miris i ukus. Upravo ova vrsta se koristi radi proizvodnje prirodnog vanilina, koji se kristalizira na mahunama nakon njihovog sušenja.