Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak

Poremećaj imuniteta najčešće ne događa odjednom, pa na njegovo snaženje treba misliti stalno, a pogotovo u ovo vrijeme, kad smo pojačano izloženi stresu, zarazi korona virusom, a zbog hladnog vremena vani i prehladama.

- U borbi protiv sezonskih viroza i infekcija jedna od namirnica koja će pomoći je češnjak. On ima antiseptička svojstva te sprečava razvoj virusa i bakterija u usnoj šupljini i gornjem dišnom sustavu, kaže magistra farmacije Ines Buhač.

Većina nas ovih je dana pod pojačanim stresom i pravi je izazov smiriti se i prebroditi strahove i paniku. Jedan od najboljih načina da si pritom pomognete svakako je šalica toplog čaja, ili kakaa, ističe dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

- Tamna čokolada je upravo zbog visokog udjela kakaa jedna od namirnica koje imaju snažno antistresno djelovanje. No, to treba biti čokolada s više od 70 posto kaka – ističe nutricionistica. Kad su u pitanju čajevi, prvenstveno se preporučuju biljni, a jedan od favorita je kamilica, piše 24sata.hr.

S druge strane, hrana koja je bogata rafiniranim šećerom povećava hormone stresa, uključujući kortizol.


Izvor: 24sata.hr

Povratak na vrh