Ured u kući

U današnje vrijeme sve su češći slučajevi kada se javlja potreba rada od kuće, bilo kao zaposlenik neke tvrtke ili kao samostalni poduzetnik. Bez obzira na to što radili, jedno je sigurno: potreban vam je miran kutak u kojem ćete moći odraditi posao. Kao što roditelji pripremaju svojim prvašićima kutak za učenje kako bi stekli naviku pisanja zadaća i učenja na tom mjestu, tako i vi trebate za sebe pripremiti mjesto koje će služiti isključivo za rad.

Uređenje kućnog ureda može biti prilično izazovno ukoliko nemate prostoriju viška koju možete jednostavno prenamijeniti, stoga donosimo nekoliko prijedloga kako u postojećem prostoru napraviti mjesta te o čemu voditi računa kako bi vam taj kutak bio udoban. Obično je dnevna soba najveća prostorija u kući pa je stoga najbolje krenuti od ove točke u potrazi za mjestom na koje ćete ubaciti stol, stolac i ostalo što vam je potrebno za rad.

Bez obzira za koju se prostoriju odlučili, moguće je izvesti više kombinacija:

1) Pomaknite kauč nasred prostorije i tako oslobodite zid iza njega. Ova pozicija je dobra jer biste tako leđima bili okrenuti od televizora i ostalih uređaja koji bi vam mogli odvraćati pažnju. Nedostatak je što biste bili okrenuti prema zidu pa treba razmisliti o osvjetljenju.

2) Pregledajte sve prozore - postoji li možda neki kutak kojeg možete osloboditi (npr. izbaciti jednu fotelju) i tamo montirati svoj ured? Uz ukusan namještaj koji odgovara ostatku uređenja, "ured" će se jednostavno uklopiti u prostoriju i neće odskakati. Prednost ovakvog smještaja uz prozor je svjetlost i pogled napolje. Nakon duljeg rada na računalu, preporučuje se odmaranje oka gledanjem u prirodu, po mogućnosti nešto zeleno jer zelena boja djeluje najviše umirujuće na oko.

3) Multifunkcionalan namještaj može vam biti od pomoći ukoliko ste se odlučili na preuređenje čitave prostorije ili ju tek sad namještate po prvi put. Ukoliko nećete moći pronaći gotovo rješenje, uvijek možete dati izraditi po mjeri točno ono što vam treba.

4) Pregradite prostoriju. Ovisno o tome kakav je prostor i što se nalazi na drugom kraju te sobe, možete birati između čvrste pregrade (zid od knaufa) ili pak pregrade u obliku polica ili ormara. Ukoliko se izvede ispravno, ovakva pregrada neće naštetiti prostoriji već će ju obogatiti

5) Iskoristite kuteve. Sigurno imate neki kut koji je ostao prazan ili se može osloboditi. Upravo tamo možete smjestiti svoj radni stol na način da svoj stolac stavite u kut a stol ispred sebe. Nedostatak ovakvog položaja stola je neometan pogled na ostatak prostorije i ukućane koji tamo eventualno borave što može biti dekoncentrirajuće. Ukoliko se radi o nekoj mirnijoj sobi, znači da nije dnevna nego, npr. spavaća, tada će i razina dekoncentracije biti puno manja.

Dodatni savjeti

  • Stol prilagodite ostatku prostorije kako bi se uklapao i nastavljao logiku i materijale koje ste koristili za uređenje, ali stolac nemojte birati prema boji nego prema vašim potrebama. Ukoliko ćete puno boraviti u svom novom uredu, tada je ključno da imate dobar stolac koji će vam podupirati leđa i biti udoban. Ukoliko vam bude neudobno, nećete se moći koncentrirati na posao i samo ćete htjeti pobjeći.
  • Na pod stavite tepih od čvrstog tkanja koji će moći podnijeti svakodnevno rolanje kotačića od stolca. Više je razloga za to: tepih će zatomiti eventualnu buku i neugodan zvuk koturanja (na tome će vam najviše biti zahvalni susjedi koji žive ispod vas), ali i zaštititi vaš pod od oštećenja.
  • Zelena boja odmara oko, biljka u prostoriji zato ima dvostruku ulogu: dekorativnu i medicinsku. Ukoliko je to moguće, smjestite pored sebe neku biljku koja će vam raditi društvo i uljepšati vam ured.
  • Pravi uredski namještaj s razlogom se zove uredski, on je napravljen za posao i samim time je najfunkcionalniji. Gdje god je to moguće, odaberite specijalizirane komade namještaja. Naravno da je ovakve ormariće teško "zamaskirati" u dnevnu sobu, ali ukoliko vam se ured nalazi u zasebnoj sobi ili zaklonjenom kutku, razmislite što vam najviše treba za posao. Jer, na kraju krajeva, uređujete svoj ured, ne mjesto za zabavu.

Povratak na vrh