Trenutno na europskim cestama milijun električnih vozila

U Europi je polovinom ove godine broj električnih automobila dosegnuo brojku od milijun, potaknut rastom prodaje za više od 40 posto, navodi se u izvješću EV-Volumesa, baze podataka o prodaji električnih vozila.

Oko 195.000 električnih vozila prodano je tijekom prve polovine 2018. godine na europskom kontinentu, što je za 42 posto više nego u istom razdoblju lani. To uključuje sva električna vozila s baterijama (BEV) i plug-in hibride (PHEV), osobna vozila i lakša teretna vozila.

Takvim tempom rasta prodaje očekuje se da će ukupno do kraja godine na europskim cestama biti 1,35 milijuna električnih vozila, stoji u izvješću.

Norveška još uvijek predvodi na ljestvici europskih zemalja, s prodanih 36.500 električnih vozila u prvoj polovini 2018. godine. Očekuje da će u Norveškoj do kraja godine biti prodano 84.000 vozila, što je 45 posto od ukupne prodaje osobnih automobila i lakših teretnih vozila u toj zemlji. Njemačka bi po pitanju ukupne prodaje mogla preteći Norvešku do kraja 2018. godine.

Europa je dosegnula brojku od milijun električnih vozila na svojim cestama otprilike godinu dana nakon Kine, no ipak prednjači u odnosu na SAD-a koji će, očekuje se, doseći tu brojku kasnije tijekom ove godine.

„Količina od milijun električnih vozila važna je prekretnica na putu elektrifikacije i zadovoljavanja razina emisija, no naravno, to nije dovoljno”, rekao je Viktor Irle, tržišni analitičar EV-Volumesa.

Usporedbe radi, po podacima Promocije Plus, u Hrvatskoj su u prvoj polovini 2018. godine prodano 22 električna vozila, što čini 0,1 posto ukupne prodaje, te 505 hibrida ili 1,1 posto. 

Oglasnik/Hina

Povratak na vrh