Tjedni vodič: besplatna kulturna događanja

Probrali smo najbolje što kultura daje ovog tjedna – i ne traži ništa zauzvrat.

Uz ovakvu ponudu besplatnih događanja, prazan džep više nije izlika za apstiniranje od kulture.

UTORAK

Večeras (utorak, 1. ožujka, u 19 sati), u zagrebačkoj Galeriji Forum, otvara se izložba Balkanalije / odrastanje u tranzicijskom vremenu slovenske autorice Samire Kentrić. Zašto se isplati otići do Tesline ulice i pogledati ove radove? Zato što je riječ o crtežima iz jedne od najmoćnijih grafičkih novela objavljenih u ovom mileniju na području bivše Jugoslavije. Kentrić, koja vještinu i minucioznost izvedbe dijeli s Ninom Bunjevac (autoricom Zemlje otaca), radila je na ovoj knjizi punih pet godina. Balkanalije su iz tiska izašle prošle godine i već uživaju gotovo kultni status. U knjizi autorica, rođena 1976. godine u Ljubljani, kritički promišlja svijet polazeći od osobnog iskustva,promatrajući svoj društveni okoliš iz intimnog rakursa djeteta iseljeničke bosanske obitelji.
Samira Kentrić slobodna je umjetnica koja se intenzivno bavi ilustracijom knjiga i časopisa. Njezine su ilustracije objavljene i u prestižnoj publikaciji American Illustration. Prošle godine primila je međunarodnu nagradu Special Book Award. Izlagala je u mnogim europskim gradovima. Od 1999. godine djeluje i kao dio umjetničkog dvojca Eclipse koji je za svoj rad 2001. godine dobio nagradu Zlatna ptica.

SRIJEDA

Jeste li znali da je svake prve srijede u mjesecu – a ova srijeda je takva – posjet Muzeju suvremene umjetnosti besplatan? Podijelite ovu informaciju s prijateljima i obitelji, a u obilazak stalnog postava povedite i klince; neće im biti dosadno ako avanturu presijeku spuštanjem s najvišeg tobogana u gradu.

ČETVRTAK

U četvrtak zovu pogoršanje vremena. To je dobra vijest – nema ništa bolje od čitanja knjige na toplom, uz čaj, ispod dekice, dok je vani kijamet. Priuštite si to iskustvo uz akcijsku ponudu naslova iz Biblioteke Arteist: naručite kultnu Književnu Groupie za samo 75 kuna uz besplatnu dostavu – ili još bolje, komplet od oba nastavka, na genijalnih i zabavnih 520 stranica, za samo 139 kuna. Dovoljno je poslati mejl s naslovom „Arteist za Groupie“ na info@arteist.hr i knjige stižu isti dan (u Zagrebu), a zgodni mali Arteistov blokić ide gratis.

SUBOTA

U subotu, 5. ožujka, u MM-centru zagrebačkog SC-a, nastupit će Marko Brecelj, slovenski kantautor i društveni aktivist. Program se zove Publici budućnosti, počinje u 18 h, traje oko sat vremena, a namijenjen je „ponajprije djeci“, za koju je ulaz besplatan, kao i za njihove roditelje/pratitelje. Brecelj opisuje događaj kao „besplatni multimedijski performirani i agitacijski kulturno obrazovni program za naprednu djecu koja mogu doći i bez pratnje roditelja“. Bit će puno pjevanja, sviranja, ali i učenja: Brecelj će održati malo „Žicanje“, to jest perfomirano predavanje o žici, koje uključuje i proizvodnju turističkih suvenira. Zanimljivo!

Dobrodošli su i odrasli „bez vlastite ili posuđene djece“, koji će pak ulaznicu platiti 15 kuna. Iste večeri Brecelj će održati i program U penziji za stariju publik

No, to još nije sve! Mladima od 10 do 14 godina namijenjena je jedna sjajna radionica, koju organizira zagrebački Street art studio Lapo Lapo u suradnji s Chill shopom i MTN 94. Radi se besplatnoj edukativno-kreativnoj radionici grafita koju vode Modul Osam i Bare iz kolektiva Pimp My Pump, a održat će se u Street art studiju Lapo Lapo, u prolazu Ilice 50, u subotu 5. ožujka, u terminu od 11 do 13 sati.

NEDJELJA

Za odličan kulturni vikend u prirodi trebat će vam samo prijevoz do Samobora; tamo se, na livadi Vugrinščak podno starog grada, u subotu u ranim poslijedpodnevnim satima obilježava 775. obljetnica grada Samobora – i to uz srednjovjekovni sajam i bitku koja rekreira sučeljavanje vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića iz 1441. godine. Događaj organizira Samoborski muzej u suorganizaciji s Turističkom zajednicom grada Samobora, Vitezovima zelingradskim i udrugom Oživljena povijest Samobora.

Na livadi će biti postavljen vojni tabor s utvrdama, srednjovjekovnom kuhinjom, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, topova, balista i vatrenih kugli. Jelo, kuhana kaša pripremljena po starom receptu, dijelit će se iz velikih kotlova. Na sajmu će biti majstori i njhovi proizvodi: klobučar, košarač, krušarice, travar, medičar, coprije, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka odjeća, aromatično bilje… Slikari će oslikavati prizore bitke, notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitci.

Ako vas sve ovo nije nagovorilo na izlet u Samobor, evo nešto što sigurno hoće: oprost grijeha (počinjenih i budućih) moći će se na sajmu dobiti po pristupačnim cijenama!

Vijest je preuzeta sa portala arteist.hr

Povezane vijesti

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene

Danas započinju prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene "Think Outside the Box!" Radionice se održavaju u okviru projekta želim posao! koji je namijenjen mladim nezaposlenim osobama od 19 - 30 godina s područja grada Zagreba. Ciklus radionica održava se po peti puta i počinje 29.11.2017.

20.11.2017.
Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Otvoren novi prodajno servisni centar Toyote u zagrebačkoj Dubravi

Na svečanosti održanoj 26.10.2016, u zagrebačkoj Dubravi proslavljeno je otvaranje najnovijeg Toyota centra Zagreb u Aveniji Dubrava 126.

28.10.2016.
Povratak na vrh