Sigurnom vožnjom do zimske idile

Zima nam je napokon pokazala svoje čari; snijeg, poledicu i maglu ne možete izbjeći, ali se možete pripremiti na njih i prilagoditi svoju opremu i način vožnje. Planirate li posjetiti uređene staze Platka, Sljemena ili nekog drugog idiličnog zimskog odredišta?  Ako su skijanje, snijeg i sunce sve što vam je potrebno za odmor i rekreaciju, pročitajte savjete stručnjaka za sigurnu vožnju po zimskim uvjetima na cestama.

Kako voziti?

Mnogi vozači izbjegavaju vožnju po snijegu iz straha, no svaki vozač treba probati vožnju u takvim uvjetima jer nikad ne znate kada ćete biti prisiljeni na kretanje po snijegom prekrivenim cestama. Ustvari, vožnja po sniježnim prometnicama nije toliko teška kako se čini. Samo zahtijeva malo više koncentracije i pozornosti. Kao kad hodate na prstima, vaš automobil se treba kretati polagano i kontrolirano, bez naglih pokreta i skretanja i bez jakih pritisaka na kočnicu. Ukoliko osjetite da vam automobil klizi, ispravite ga volanom i laganim pritiskom na gas. U ovom slučaju, kočnica će samo pogoršati situaciju i dovesti do još jačeg proklizavanja i okretanja vozila. Najvažnije pravilo kod vožnje po snijegu je: usporite. Ukoliko imate obveze, krenite ranije. Ponekad će vam trebati dvaput, pa čak i triput više vremena da stignete na odredište ukoliko su zimski uvjeti na cestama.

Akumulator

Zbog hladnoće, zimi akumulator radi više nego ljeti i puno su češća otkazivanja i pražnjenja baterije upravo u zimsko doba. Zato savjetujemo da dočekate zimu s ispravnim akumulatorom jer to može biti od životne važnosti. Stajanje na pustoj cesti u hladnom automobilu i čekanje vučne službe nije pri vrhu ničijih želja.

Zagrijavanje

Kao što nije preporučljivo početi s vježbanjem bez zagrijavanja, tako preporučaju i za automobil. Nemojte kretati odmah nego pričekajte da se motor malo zagrije, da se automobil odledi i iskoristite to vrijeme čekanja za odstranjivanje leda i snijega s prozora kako biste imali sigurnu i preglednu vožnju.

Zimske gume

O važnosti zimskih guma sigurno već znate, a ako ne znate, ponovit ćemo. Zimska guma je važna za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima, ona se razlikuje od ljetne i izgledom i materijalom od kojeg je napravljena te je prilagođena niskim temperaturama. Ljetna guma na niskim temperaturama reagira tako da se stvrdne, a to uzrokuje proklizavanja na cesti.

Pogon na sva četiri kotača i stražnji pogon

Ukoliko nemate prednji pogon na svom automobilu, već vas pogone stražnji ili sva četiri kotača, budite oprezni. Prve nezgode na snijegu obično uzrokuje neiskustvo vožnje ovakvih vozila po snijegu i ledu.

Kontrola trakcije i stabilnosti

Ako vozite novi automobil, postoje vrlo velike šanse da je opremljen elektroničkom kontrolom trakcije i stabilnosti. Obje funkcije koriste kočnice i pomažu vozaču u trenutku kada računalo prepozna da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom. Kontrola trakcije djeluje tako da usporava vrtnju kotača i na taj način usporava brzinu vozila, dok kontrola stabilnosti koristi bočne senzore koji prate da je vozilo usmjereno u pravom smjeru te da nema prepreka. Ukoliko se dogodi da automobil udari u nešto, kontrola stabilnosti djeluje tako da aktivira kontrolu trakcije i pomaže vratiti kontrolu nad vozilom. U zimskim uvjetima, kontrola stabilnosti treba biti uvijek uključena jer vam može spasiti život ukoliko pri većoj brzini udarite u gromadu snijega ili nešto drugo. Kontrola trakcije, međutim, u nekim slučajevima može biti kontraproduktivna te se preporuča paljenje i gašenje po potrebi. Npr., ukoliko zaglavite u snijegu, ponekad se možete izvući uz pomoć gasa i brzog okretanja kotača. Ukoliko je kontrola trakcije uključena, kotači se neće vrtjeti i neće vam pomoći u tom slučaju.

Brisači

Svakako provjerite stanje brisača prije zime jer ćete ih više koristiti u ovom godišnjem dobu. Brisači trebaju biti čvrsti i trebaju dobro prianjati. Oštećeni brisači neće svoj posao obavljati dobro, što će uzrokovati smanjenu vidljivost u trenucima kada je vidljivost ionako malena. Pripazite i na to da uvijek imate tekućine za pranje vjetrobrana.

Spremnik benzina

Ukoliko je spremnik pun, automobil je teži, a ako je automobil teži, bolje prianja uz cestu.

Želimo Vam ugodno zimovanje i sretan put!

Povratak na vrh