Problematične biljke: Nemojte ih saditi u svome vrtu

Ove biljke su svojevrsni nametnici koji se mogu proširiti po cijelom vrtu i naštetiti ostalim biljkama

Ako ste se ove godine odlučili kako ćete imati najimpresivniji cvjetnjak i vrt u susjedstvu ovo je 6 biljaka koje morati izbjegavati kako vam ne bi poremetile planove, piše Dom i dizajn, portal Jutarnjeg lista.

 

Menta

Menta (Lamiaceae)

Dolazeći u mnogo različitih podvrsta s malim varijacijama u obliku lišća, strukturi biljaka i okusu, većina sorti metvice ima isti problem. Iako je metvica izvrsna za čaj, kuhanje i homeopatske lijekove, širi se brže od prolivene tekućine.

Ako očekujte da će ova biljka zamamnog mirisa prostor dijeliti s drugim biljkama razočarat ćete se. Ne samo da će rasti brže od gotovo svega ostalog, već će širiti svoje korijenje i počet će nicati u drugim dijelovima vašeg vrta.

Ako želite uzgajati metvicu, učinite sebi uslugu i stavite je u lonac.

 

Pelin

Pravi pelin (Artemisia absinthium)

Pravi pelin je svakako zlokobna biljka, a nikako čovjekov prijatelj, kako onima koji pate od alergija tako i vrtlarima.

To je nasilnik u vrtu, širi se korijenjem i sjemenom koje raznosi vjetar. Nema kemijskih kontrola, a čak ni košnja i kopanje ne štete ovom nametniku.

 

Obična večernica

Obična večernica (Hesperis matronalis)

Ponekad ju zamjene s Plamencom jer Obična večernica ima cvjetove sličnog izgleda u ljubičastim, ponekad bijelim ili ružičastim nijansama koji su jednako tako mirišljivi. Ali sličnosti tu završavaju. Iako Plamenac može biti agresivan, Obična večernica ide korak dalje. Ovi štetnici su srodni korovu - i ponašaju se poput njega istiskujući autohtone biljke.


Popis ostalih problematičnih biljaka možete pronaći na sljedećem linku: Dom i dizajn (Jutarnji list)

Povratak na vrh