Potrebna auto oprema za snijeg

Htjeli to priznati ili ne, većina nas vozača na neke stvari jednostavno ne misli na vrijeme, nego o tome ima li strugalicu ili sredstvo za odleđivanje počne razmišljati tek kada ga na parkiralištu dočeka ledom okovan automobil, piše Dalibor Radić za Večernji list. Da vam se takvo što ne bi dogodilo, valja djelovati na vrijeme i pritom se treba podsjetiti što bi vam sve moglo zatrebati, jer jasno je da oprema kao što su zimske gume i lanci neće uvijek biti dovoljna.

KABLOVI ZA STARTANJE  Kad star i umoran akumulator konačno ispusti dušu - a to se često dogodi baš zimi - spas donose dobre stare kleme. Pametno ih je imati tijekom cijele godine, tim više što se danas mogu jeftino nabaviti. Po mogućnosti birajte one s metalnim kvačicama i premosnicom, iako koštaju malo više, jer plastične se znaju rastopiti. Stoje od 70 kn.

UŽE ZA VUČU Čak i ako imate nove zimske gume i odgovarajuće lance, to ne znači da se ne može dogoditi da negdje skliznete s ceste i završite u dubokom snijegu. U tom slučaju ne pomaže ni guranje ni snažan motor, nego vas treba izvući, za što treba imati uže. Birajte kvalitetnije, jer jeftina užad često puca. Stoji od 45 kuna.

STRUGALICA ZA LED Koliko god zvučalo banalno, ne oslanjajte se na jeftina ili reklamna rješenja veličine kreditne kartice, jer takva nisu mnogo upotrebljivija od nje i pucaju na većoj hladnoći. Strugalica neka bude velika i kvalitetno obrađena, s jednom gumenom stranom i jednim dobro obrađenim plastičnim rubom. Stoji od 8 kn naviše.

TEKUĆINA ZA STAKLA Premda se mnogima čini da ovo ne treba posebno isticati, treba. Uzimajte kvalitetnu zimsku tekućinu za stakla, i to ne samo zato što će se ona moći nositi s jačim minusima nego i stoga što se tekućina zimi općenito puno više troši. Uvijek imajte rezervnu litru u prtljažniku. Stoji od sedam kuna.

METLICA ZA SNIJEG Kao što su mnogi već naučili, novine ili fascikli od obaveznog osiguranja nisu najbolje rješenje za skidanje snijega s vozila. Na tržištu ima mnogo praktičnih metlica, uključujući one s dužom drškom i dužim i kvalitetnim vlaknima, za lakše čišćenje većih površina. Stoji od 25 kn naviše. SPREJ ZA ODLEĐIVANJE BRAVE Čak i ako za ulazak u vozilo ne koristite klasičan ključ nego daljinski, njegova baterija može otkazati baš kada se tome najmanje nadate. Kako su baterije često vrlo osjetljive zimi, može vam se dogoditi da ćete ipak trebati običan ključ. U takvim će uvjetima bez spreja za odleđivanje to ići teško. Stoji od 10 kuna naviše.

JELENSKA KRPICA Univerzalna jelenska krpica dušu je dala za brisanje zamagljenih stakala, što znači da je obavezna u vozilima bez klima-uređaja. No, ni u novijima neće biti beskorisna, jer se njome bez straha od ogrebotina i drugih oštećenja mogu brisati i ostale površine. Stoji od 25 kuna.

SPREJ ZA ODLEĐIVANJE STAKALA Struganje vjetrobrana ponekad je naporno i dugotrajno, a ponekad jednostavno nije dovoljno. U takvim slučajevima dobro dođe sprej za odmrzavanje stakla koji nekoliko minuta nakon nanošenja počinje otapati i najtvrđe naslage leda. Stoji od 20 kn. ADITIV ZA DIZELAŠE Tko vozi dizelski automobil, zna da je ova vrsta goriva osjetljiva na niske temperature, što može ići sve do toga da se zbog kristalizacije zimi prilično namučite sa startanjem motora. Takve situacije jednostavno se zaobilaze dodavanjem odgovarajućeg aditiva. Stoji od 75 kuna.

ZIMSKA RASHLADNA TEKUĆINA Za rashlađivanje motora nikad se ne koristi voda, nego rashladna tekućina. U suprotnom, doći će do smrzavanja i potencijalnih velikih problema, pa je zato uvijek dobro, osim u motoru, antifriz imati i u prtljažniku. Stoji od 25 kuna.

MARAMICE PROTIV ZAMAGLJIVANJA Stakla u kabini zamagle se i kod novih i skupih vozila s klimom i dobrim brtvljenjem. To se lako sprečava posebnim maramicama (stoje od 20 kn) kojima se stakla trebaju samo povremeno prebrisati. Odmagljivanje može obaviti i klima-uređaj, no to traje dulje. LOPATA ZA SNIJEG Da ne bi bilo zabune, ona ne služi za skidanje snijega s krova ili poklopca motora, nego pomaže pri otkopavaju ako zapnete, recimo, na parkiralištu koje je prekrilo dvadesetak cm snijega. Ili da skinete bljuzgu koja se često nakuplja ispod blatobrana i ostatka podvozja. Stoji od 70 kn naviše.

 

Povezane vijesti

ISTRAŽIVANJE: Koliko su poslodavci otvoreni prema 'nogometnom ludilu'?

Drage navijačice i navijači, i oni koji preziru nogomet iz dna duše! Svjetsko prvenstvo u nogometu počinje 14. lipnja u Rusiji, a portal posao.hr povodom toga provodi istraživanje na temu "Koliko su poslodavci otvoreni prema 'nogometnom ludilu'?“

14.06.2018.
Povratak na vrh