Noć muzeja 2016

Noć muzeja 2016 održat će se 29. siječnja 2016. godine od 18 do 1 sat iza ponoć

Jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana sa ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine.

Kroz temu Noći muzeja 2016. upoznat ćemo se i s drugim važnim ličnostima hrvatske povijesti. Podsjetit ćemo se tko su lošinjski reformatori, kako je Juraj Dobrila utjecao na Istru, a kako Deželić i Kolarić na varaždinske vatrogasce te tko je Ferdo Rusan. Upoznati ćemo zbirke mnogih poznatih donatora, a u Muzeju Prigorja donatore možete i upoznati.

Svoju bogatu povijest ove godine pokazuju nam i institucije koje nisu muzejskog karaktera, ali čije je djelovanje već godinama prisutno u lokalnim zajednicama pa će posjetitelji upoznati povijest ozaljske Munjare, karlovačkog vodocrpilišta Borlin, Zagrebačke pivovare i kultnog Zagrebačkog velesajma.

Također veseli i sve veće uključivanje studenata i Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, kao i međusobna suradnja institucija, gradova i regija u kreiranju programa Noći muzeja. Muzeji, knjižnice, arhivi, udruge i ostale baštinske ustanove uz stalne su muzejske postave i izložbe pripremili zanimljive programe.

Tako se ove godine može saznati kakav je sunčani sat imao Franjo Tahi, tko je Dama sa zlatnim naušnicama, tko grofica Lujza te kakvi su to bili Ljubavni jadi starih Požežana. U raznovrsnim radionicama možete izrađivati pokladne / fašničke maske, grafički tisak, proći brzi tečaj glagoljice ili bontona iz 19. stoljeća.

Kao i svake godine sudionici manifestacije posebno za Noć muzeja pripremaju i bogat zabavno glazbeni program uz druženje. Svi programi Noći muzeja besplatni su, a napominjemo kako se za neke od programa, zbog ograničenog kapaciteta, potrebno na vrijeme predbilježiti.

Što pogledati u Noći muzeja 2016., možete odlučiti pretraživanjem programa sudionika na službenoj internetskoj stranici nocmuzeja.hr.

Vijest je preuzeta sa portala zgportal.com

Povezane vijesti

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene

Danas započinju prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene "Think Outside the Box!" Radionice se održavaju u okviru projekta želim posao! koji je namijenjen mladim nezaposlenim osobama od 19 - 30 godina s područja grada Zagreba. Ciklus radionica održava se po peti puta i počinje 29.11.2017.

20.11.2017.
Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Otvoren novi prodajno servisni centar Toyote u zagrebačkoj Dubravi

Na svečanosti održanoj 26.10.2016, u zagrebačkoj Dubravi proslavljeno je otvaranje najnovijeg Toyota centra Zagreb u Aveniji Dubrava 126.

28.10.2016.
Povratak na vrh