Ne ostavljajte automobil na suncu

Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva djece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a znanstvenici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu. 

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 stupnjeva Celzija nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplotnog udara, tvrde znanstvenici s Arizona State Universityja (ASU), koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stupnja kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati.  Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stupnjeva zabilježena u svim automobilima.

Istraživanje je pokazalo da čak 'i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete', rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a.

 - Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem', dodala je Selover.  Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stupnjeva, istaknuvši kako neke žrtve toplotnog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe. 

Oglasnik/Hina

Povratak na vrh