Led, cesta, auto i vi - savjeti za sigurnu vožnju

Ah taj led, podmukli i opasni neprijatelj koji se skriva ispod snježnog pokrivača i iznenadi 'na prepad'. U kombinaciji s vašim limenim ljubimcem i vama za upravljačem, led može dovesti do velikih problema, pa na vrijeme trebate osmisliti strategiju kako mu se suprotstaviti i nadmudriti ga.

Vidljivost prije svega

Zlatno pravilo zimske vožnje glasi – Digni se nekoliko minuta ranije, kako bi imao/la dovoljno vremena za potpuno uklanjanje leda sa staklenih površina i vanjskih retrovizora. Postoji široka lepeza strugalica koja će vam pomoći da očistite led sa stakala, no najbolji saveznik u borbi protiv leda bit će i ventilacija podešena tako da "puše na prozore" i topi led. Budite strpljivi i uporni i nemojte lupati po ledu kako biste ga razbili, a također nemojte ni polijevati auto toplom vodom. To su krucijalne pogreške. Tek kada ste osigurali optimalnu vidljivost, krenite na put.

Gume – prva crta obrane

Ako još niste, po zakonu ste obvezni provjeriti i zamijeniti ljetne gume zimskima, ako je dubina profila manja od 4 milimetra. U suprotnom opremite auto lancima. U zimskim uvjetima vožnje najbitnije je da su vam gume ispravne, pa ako uočite i najmanje manjkavosti, vjerujte svom instinktu i zamijenite ih novima.

Kako se ponašati na zaleđenoj cesti?

Najvažnije pravilo je da to činite nježno i s osjećajem. Tako, primjerice, kada krećete s mjesta na zaleđenoj cesti, umjesto u prvu brzinu, stavite u drugu i lagano krenite, bez naglog dodavanja gasa. Ovim potezom želite izbjeći proklizavanje pogonskih kotača, jer gubitak kontrole na ledu uglavnom znači sudar ili slijetanje s ceste. Na ledu se put zaustavljanja povećava i do 10 puta, u odnosu na kočenje po suhom asfaltu,  pa imate ovu činjenicu na umu ako žurite, a pod vama je suhi led.

Povećajte razmak između svog i automobila koji pratite i posebnu pozornost obratite kod zaustavljanja na semaforima i u raskrižjima. Kočite ranije, nježnije, laganim, isprekidanim stiskanjem papučice, što će spriječiti uključivanje ABS-a i blokiranje kotača. Ako vozite nizbrdo, koristite kočenje motorom za dodatnu pomoć pri usporavanju, a na uzbrdicama izbjegavajte zaustavljanje i vozite ujednačenom brzinom. Nikako se nemojte pokušavati zaustaviti na strmini. Pazite s gasom, jer s prevelikom dozom gasa vaše će vozilo proklizati.

Što napraviti kada vas led nadmudri?

Led je pobijedio. Kližete po cesti, unatoč svim mjerama opreza. Ako ne vozite prebrzo, još uvijek možete spasiti stvar popuštanjem gasa i korigiranjem smjera kretanja upravljačem. Može vam se dogoditi da puštanjem gasa dođe do 'izbacivanja' stražnjeg dijela vašeg vozila u bočno proklizavanje. U određenim situacijama pažljivi manevri i dodavanje gasa mogu pomoći, ali to su lekcije koje je teško predočiti ovim putem i najbolje ih je upoznati u sigurnoj praksi. No, najbolji savjet za situacije gubitka kontrole na ledu je - nemojte izgubiti kontrolu na ledu!

Kada je led najborbeniji?

Rano ujutro ili u večernjim satima možete očekivati led 'u punoj ratnoj opremi', pa ako planirate put u zimskim danima, najbolje je da pratite informacije autokluba o stanju na cestama, opremite se obaveznim paketom zimske opreme i naoružajte se strpljenjem i oprezom. I posljednji i ne manje vrijedan savjet je da ostanete doma, ukoliko put po zimskim uvjetima 'nije vaša šalica čaja'. Nemaju svi vozači potrebnu vještinu za vožnju po ledenim i snježnim cestama, pa ako već ne morate voziti, snježne pahulje promatrajte iz sigurnosti svoga doma.

Povratak na vrh