Led, cesta, auto i vi - savjeti za sigurnu vožnju

Ah taj led, podmukli i opasni neprijatelj koji se skriva ispod sniježnog pokrivača i iznenadi 'na prepad'. U kombinaciji s vašim limenim ljubimcem i vama za upravljačem, led može dovesti do velikih problema, pa na vrijeme trebate osmisliti strategiju kako mu se suprotstaviti i nadmudriti ga.

Vidljivost prije svega

Zlatno pravilo zimske vožnje glasi – Digni se nekoliko minuta ranije, kako bi imao/la dovoljno vremena za potpuno uklanjanje leda sa staklenih površina i vanjskih retrovizora. Postoji široka lepeza strugalica koja će vam pomoći da očistite led sa stakala, no najbolji saveznik u borbi protiv leda bit će i ventilacija podešena tako da "puše na prozore" i topi led. Budite strpljivi i uporni i nemojte lupati po ledu kako biste ga razbili, a također nemojte ni polijevati auto toplom vodom. To su krucijalne pogreške. Tek kada ste osigurali optimalnu vidljivost, krenite na put.

Gume – prva crta obrane

Ako još niste, po zakonu ste obvezni provjeriti i zamijeniti ljetne gume zimskima, ako je dubina profila manja od 4 milimetra. U suprotnom opremite auto lancima. U zimskim uvjetima vožnje najbitnije je da su vam gume ispravne, pa ukoliko uočite i najmanje manjkavosti, vjerujte svom instinktu i zamijenite ih novima.

Preostale 'tople savjete' za zimske izazove na cesti, poput 'kako se ponašati na zaleđenoj cesti' i 'što napraviti kada vas led nadmudri', pronađite u novom broju magazina Auti.hr, koji je na svim kioscima diljem Hrvatske. 

Povratak na vrh