Kako smanjiti potrošnju vode u kućanstvu?

Bez vode nema života - potrebna je svakom živom biću. Ona donosi iznimno važne hranjive tvari u organizam, te ga i čisti od metaboličkog otpada. Osim toga ova tekućina sudjeluje u procesu regulacije tjelesne temperature i u procesu disanja. Čovjek treba unijeti oko 1.5 do 2 litre vode dnevno kako bi njegovo tijelo normalno funkcioniralo. Ljudsko tijelo bez hrane može preživjeti čak i do dva mjeseca, ali bez vode ne može živjeti duže od nekoliko dana!

Naš životni stil oblikovan je kao da se na svijetu nalazi neograničen izvor pitke vode. To naravno nije tako i taj stil trebamo mijenjati pod hitno. Iako voda pokriva 71 % zemljine površine, samo 2.5 % od toga se može smatrati pitkom vodom. Tih 2.5 % možda se i ne čini malo, ali slatkovodnu vodu ne upotrebljavamo samo za piće. Znatno veće količine ove tekućine koriste se u industrijskim procesima, za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, u sanitarnim čvorovima (kupaonicama, zahodima) i sl. I dok se mnogi često bez razmišljanja razbacuju pitkom vodom, više od 600 milijuna ljudi diljem svijeta se bori s nestašicom vode.

Ako vodu ne počnemo koristiti s oprezom i u razumnim količinama, pitanje je vremena kada ćemo ostati bez nje. Potreban je novi način upravljanja resursima vode kako bi se osigurale dostatne zalihe koje su u prvom redu ugrožene rastom svjetske populacije i klimatskim promjenama.

I iako to nije lako napraviti na globalnoj razini, prvo što možemo učiniti je krenuti od svojih kućanstava. Promjenom loših navika, osim što se ponašamo ekološki osviješteno, možemo znatno smanjiti svoje račune za vodu.

Potrošnja vode po osobi u jednom prosječnom hrvatskom kućanstvu iznosi 150 litara dnevno. Sprječavanjem curenja vode i racionalnim korištenjem moguće je smanjiti potrošnju za oko 30 litara po osobi na dan. Ugradnjom štednih senzora koji reguliraju kada se ispušta voda moguće je ostvariti više od 50 % dodatne uštede.

Što poduzeti kako bi smanjili potrošnju vode?

1.) Zaustavite kapanje i curenje

Kapanje iz slavine ili curenje iz vodokotlića trebate popraviti što je to prije moguće. Potrošnja jedne kapi u sekundi iznosi oko 3.154 galona vode na godinu.

Kako biste zaustavili prekomjernu potrošnju vode možete zamijeniti dotrajale brtve, odnosno ventile zbog kojih često dolazi do curenja vode na slavinama. Ovakav popravak možete i sami odraditi. Kada sljedeći put pozovete vodoinstalatera ili vodoinstalaterku pažljivo pratite što rade i naučite kako sami zamijeniti ventile.

U slučaju da vam se znatno povećala potrošnja vode, a ne znate zašto, probajte saznati curi li vam negdje voda zbog šupljikavih cijevi. Kako ćete znati je li baš to slučaj? Očitajte vodomjer, zatim barem tri sata nemojte puštati vodu. Potom još jednom očitajte stanje vodomjera. Ako je došlo do veće potrošnje vode, negdje zasigurno postoji pukotina.

2.) Odaberite tuširanje umjesto kupanja u kadi

Prosječno kućanstvo najviše vode troši prilikom tuširanja i kupanja.

Izbjegavajte kupanje i umjesto toga prakticirajte tuširanje. Na to potaknite i druge članove obitelji. Za vrijeme tuširanja koje traje 5 minuta potroši se čak i do 86 % manje vode u odnosu na količinu vode koja je potrebna da bi se napunila kada prosječne veličine.

Vodite računa o tome koliko se dugo tuširate. Optimalno trajanje vašeg boravka pod mlaznicom vode je 5 do 7 minuta. Svaka dodatna minuta odnosi čak 20 do 40 litara pitke vode.

3.) Zatvorite slavinu prije ispiranja

Savjetujte svojim ukućanima da zatvore vodu prije nego što isperu svoje zube ili ruke. Možete koristiti i čaše za ispiranje zuba. One će vas podsjećati na ovu korisnu naviku, kojom možete uštedjeti nekoliko litara vode na dan.

4.) Ugradite štedljivi vodokotlić

Zahodske školjke troše oko 9 litara vode prilikom samo jednog ispiranja. Ugradite vodokotlić koji ima dvojni ispust vode, odnosno ispušta mlaz manjeg i većeg kapaciteta. Time možete smanjiti potrošnju ove tekućine s 9 na 6 litara po ispiranju.

Postavljanje ovakvog vodokotlića će vas koštati oko 300 kuna, a već nakon tri godine ova investicija će prijeći u uštedu.

Klasični vodokotlić koji ispušta 9 litara po ispiranju, prosječno 10 puta dnevno, tijekom 360 dana potrošit će 32.400 litara pitke vode. Vodokotlićem s dvojnim ispustom vode smanjujete potrošnju za otprilike 30 %.

5.) Nabavite perilicu posuđa

Strojno pranje posuđa puno je bolje rješenje u odnosu na ručno pranje posuđa, pogotovo u kućanstvima gdje živi više osoba. Ako posuđe perete ručno, potrošit ćete do 80 % više vode nego uporabom perilice posuđa.

U slučaju da je perilica posuđa preskupa kratkoročna investicija za vas i ako ćete nastaviti prati suđe ručno, nemojte ga prati pod mlazom vode! Napunite sudoper toplom vodom i u njemu operite posuđe, a zatim isperite sav deterdžent i ostatke hrane pod tekućim mlazom.

6.) Pripazite koliko vode trošite prilikom navodnjavanja dvorišta

Imate dvorište? U svojoj okućnici također možete uštedjeti velike količine vode. Nastojite izbjegavati navodnjavanje travnjaka kada to nije potrebno. Možete kupiti mjerač kiše, pomoću kojeg ćete znati da je tlo dovoljno vlažno i izbjeći nepotrebna navodnjavanja.

Ako imate automatske prskalice vode za travnjak i biljke, ugradite sat koji će ih sam isključiti. Automatizirane prskalice možete zamijeniti i crijevom za navodnjavanje. Možda će ova metoda zahtijevati više vašeg vremena - ali ćete uz pomoć crijeva lakše usmjeriti vodeni mlaz na one biljke kojima je potrebno navodnjavanje i tako u konačnici smanjiti potrošnju vode.

Na kraju sve se svodi na to da bismo trebali trošiti upravo onoliko vode koliko nam je potrebno, umjesto da se rasipamo tom dragocjenom tekućinom kao da su njezini resursi potpuno neograničeni!

Povezane vijesti

Papiga koja upada u kadar dok se snima promet na autocesti postala hit na…

Papiga koja upada u kadar dok se snima promet na autocesti postala hit na internetu

Svijet obilazi snimka autoceste u Curitibi u Brazilu jer je snimanje prometa prekinula znatiželjna papiga. CCTV kamera u Brazilu snimala je promet iz ptičje perspektive, a onda je ptica ušla u kadar i to nekoliko puta s različitih strana kamere.

04.11.2021.
Povratak na vrh