Kada je sigurno vratiti se na posao nakon samoizolacije

VAŽNO: Još nije vrijeme kada je preporučljiv masovan povratak na radno mjesto

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kada se sigurno vratiti na posao nakon razdoblja samoizolacije.

Osobe koje tijekom razdoblja samoizolacije od 14 dana ne razviju nijedan simptom kompatibilan s koronavirusom (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha) mogu se vratiti na svoje radno mjesto bez provedbe testiranja, piše lider.media.

Iznimka su ipak zdravstveni radnici koji su upućeni u samoizolaciju kao bliski kontakti oboljelih. Oni čak i u slučaju da tijekom samoizolacije nisu razvili nijedan simptom koronavirusa, mogu natrag na radno mjesto tek nakon provedenog testiranja i zaprimanja negativnog rezultata testiranja.

Kada prekinuti kućnu izolaciju:

  • isteklo je barem 3 dana (72 sata) od oporavka što se definira kao normalizacija tjelesne temperature bez uporabe antipiretika i poboljšanje respiratornih simptoma (npr. kašlja, kratkoće daha)
  • isteklo je barem 7 dana od početka simptoma
  • negativni su na testiranju –  imaju dva negativna RT-PCR nalaza na SARS-CoV-2 u razmaku od ≥ 24 sata (ukupno 2 negativna nalaza brisa nazofarinksa)

Oboljeli koji nemaju nijedan simptom bolesti, ali im je koronavirus laboratorijski potvrđen, drugim riječima asimptomatski bolesnici upućeni na kućnu izolaciju mogu prekinuti izolaciju ako su ispunjeni sljedeći kriteriji:

  • kad je proteklo barem 7 dana od dana prvog pozitivnog rezultata testiranja na koronavirus i kasnije ne razviju nikakve simptome.

Izvor: lider.media

Povratak na vrh