Härén: Naučite kreativno razmišljati

Autor je devet knjiga, uključujući 'The Idea Book', koja je uvrštena u publikaciju '100 najboljih poslovnih knjiga svih vremena'.

Combis konferencija, jedna od najvećih hrvatskih tehnoloških konferencija, koja se održava 24. i 25. rujna u Šibeniku, prvog će dana ugostiti jednog od najboljih švedskih predavača Fredrika Häréna. Krovna tema ovogodišnje, devete po redu Combis konferencije je 'Osjeti digitalno. Živi digitalno.', a Fredrik Härén će održat plenarno predavanje 'Svijet brzih promjena' na kojem će govoriti o sve snažnijoj potrebi da precizno vidimo, razumijemo i reagiramo na promjene u poslovanju. Härén je autor i govornik poslovne kreativnosti, promjene i globalnog poslovanja. Održao je više od 1500 predavanja u više od 60 zemalja. A za ICTbusiness.info govori o kreativnosti i poslovanju.

Što smatrate bitnim za razvoj kreativnosti u poslovanju? Je li to tehnologija, otvaranje prema digitalizaciji?

Za početak, da bi neka tvrtka razvila kreativnost u poslovanju, mora zapošljavati kreativne ljude. Naravno, mora kreirati i takvu kulturu koja nagrađuje isprobavanje novih stvari. Mislim da sve što je novo može biti inspiracija za kreativnost jer pruža nove mogućnosti, odnosno otvara nove puteve za koje prije nije bilo pretpostavki. Kreativnost znači kombinirati stvari na nov način, a ako uvedete nove tehnologije odjednom se otvara mogućnost da stare stvari napravite na nov način. Zato sam toliko volio Internet u devedesetima – postao je katalizator koje su mogle iskoristiti sve industrije na način da sagledaju svoje poslovanje i upitaju se: 'Kako mi možemo iskoristiti Internet za unapređenje poslovanja?'.

Također, mislim da je trenutan pristup informacijama sjajan za kreativnost! Dođeš na neku ideju i za svega nekoliko sekundi možeš pronaći inspiraciju, provjeriti činjenice i slično. No, kako bi bili uistinu kreativni morate se i moći 'odlogirati' i ne raditi ništa. Sjajne stvari događaju se kada ste stvarno opušteni tako da si i to trebamo priuštiti. To je zapravo stvar discipline. Osobno, nedavno sam se vratio s odmora gdje sam šest tjedana sjedio na „svom“ otoku, igrao se sa svojom djecom i imao gotovo nikakav pristup internetu. To mi pročišćava misli. Ali, samo sjediti na otoku bez interneta ne bi bilo bolje od ovoga što imam sada. A sada se vraćam svom poslovnom životu i ponovno sam sretan što mogu brzo potražiti odnosno pronaći nove informacije.

Moderne tehnologije preuzimaju naše živote. To je činjenica. IT ulazi u našu svakodnevicu i mijenja je, no ne bez izazova. Jedan od njih je svakako i generacijski jaz koji se kontinuirano produbljuje. Neke ključne vrijednosti dolaze u pitanje. Kako to komentirate?

Tako je posljednjih 100, ako ne i 1000 godina. Mislim da nas promjene navode na to da preispitujemo svoje vrijednosti. Štos je u tome da ih trebamo mijenjati na način da se razvijaju, evoluiraju. Dakle, zadržimo ono što je dobro, a promijenimo ono što može biti bolje. Smatram da globalizacija čak snažnije utječe na promjenu naših vrijednosti od tehnologije – i mislim da je ta promjena dobra.

Moja žena je s Filipina, ja sam iz Švedske, a živimo u Singapuru što znači da se kod nas svaki dan susreću različite kulture. To isto tako znači da moramo raspravljati o tome koje vrijednosti su najbolje za nas, kada naiđemo na različitosti, a upravo ih tako osnažujemo i unapređujemo. Ja volim reći da 'uzimamo najbolje iz više svjetova'. Misliti da je samo naš način ispravan i da na drugom kraju svijeta nešto rade pogrešno jednostavno je naivno ili pak čisto rasistički.

Svakog dana svjesni smo sve većeg tehnološkog razvoja. Događaju se stvari koje smo nekada smatrali nezamislivima, bile su nam čisti SF. Postajemo li zbog toga razmaženi? Koliko je danas teško impresionirati nekoga s nečim novim?

Razmaženi? Da, pomalo jesmo.

Ali, s druge strane, prilično je jednostavno pogledati svijet i konstatirati: “Hej toliko toga još moramo napraviti i ispraviti prije nego što i približno možemo tvrditi da smo gotovi.“

Napomena: Fredrik Härén, poznati govornik poslovne kreativnosti održat će plenarno predavanje na Combis konferenciji pod nazivom 'Svijet brzih promjena' u četvrtak 24. rujna, u dvorani 'Kornati' hotela Ivan u 12:15 sati.

Vijest je preuzeta sa portala ictbusiness.info

Foto: ictbusiness.info

Povezane vijesti

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene

Danas započinju prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene "Think Outside the Box!" Radionice se održavaju u okviru projekta želim posao! koji je namijenjen mladim nezaposlenim osobama od 19 - 30 godina s područja grada Zagreba. Ciklus radionica održava se po peti puta i počinje 29.11.2017.

20.11.2017.
Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Otvoren novi prodajno servisni centar Toyote u zagrebačkoj Dubravi

Na svečanosti održanoj 26.10.2016, u zagrebačkoj Dubravi proslavljeno je otvaranje najnovijeg Toyota centra Zagreb u Aveniji Dubrava 126.

28.10.2016.
Povratak na vrh