Grozne vijesti iz Amerike. U tjedan dana rekordnih 3,3 milijuna ljudi prijavilo se na burzu

Višestruko je nadmašen do sada najgori tjedan u američkoj povijesti.

Iz SAD-a stižu vijesti o katastrofalnom utjecaju pandemije koronavirusa na nacionalno gospodarstvo. Situaciju najbolje oslikava podatak prema kojoj je u tjedan dana, između 14. i 21. ožujka, potpore za nezaposlene zatražilo novih 3,283,000 osoba. Time je višestruko nadmašen do sada najgori tjedan u zabilježenoj povijesti, iz jeseni 1982. godine, kada je potpore zatražilo 695 tisuća nezaposlenih osoba.

Pokazalo se i da je većina analitičara u prognozama ozbiljno podcijenila kakav će kaos nastati na američkom tržištu rada. Njihove procjene vrtjele su se oko dvostruko manjeg broja zahtjeva za potporama. U prosjeku su predvidjeli da će pomoć zatražiti 1,64 milijuna radnika.

Tjedan ranije, između 7. i 14. ožujka, na burzu se prijavilo 282 tisuća Amerikanaca. I taj je broj iznenadio mnoge ekonomiste, koji su očekivali oko 220 tisuća prijava. U prvom tjednu ožujka, potpore za nezaposlene zatražilo je 211 tisuća osoba.

Padaju negativni rekordi

“U prethodnim velikim recesijama, posebno onima 2008. i 1980. godine, tijekom najgora četiri tjedna recesije potpore je tražilo 2 milijuna osoba”, napisao je Lewis Alexander, analitičar japanske brokerske kuće Nomura. “Šok izazvan virusom COVID-19 izazvao je kompresiju tržišta rada u mnogo kraćem razdoblju nego tijekom prethodnih kriza.”

Brzo širenje koronavirusa dovelo je do velikih poremećaja poslovanja u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Raste broj gradova u kojima je stanovnicima ograničeno kretanje, dok su mnoge tvrtke koje se bave djelatnostima koje nisu neophodne za funkcioniranje društva u krizi prisiljene zatvoriti vrata. Sve to rezultiralo je naglim povećanjem broja otpuštenih radnika. Situacija je najteža u ugostiteljskom sektoru, a sve je više loših vijesti i iz sektora prijevoza i skladištenja.

Članak preuzet sa telegram.hr

Povratak na vrh