Drage žene, sretan Vam Međunarodni dan žena!

Svake se godine 8. ožujka tradicionalno obilježava Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena), a poseban je to dan za pripadnice ljepšeg spola jer ih se obasipa cvijećem, čestitkama i darovima, a sve u cilju da se osjećaju posebno na taj dan u godini. Kulture diljem svijeta uvažile su Dan žena, no zašto točno slavimo taj dan i koja je povijesna priča u pozadini?

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Iako mnogi danas gledaju na Dan žena kao na komercijalizirani blagdan, on zapravo predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci.

I kako onda ne bismo izdvojili inspirativne citate snažnih žena:

Judy Garland: Uvijek budite prvorazredna verzija sebe, umjesto drugorazredna verzija nekog drugog.

Coco Chanel: Najhrabrija stvar koju možete učiniti još uvijek je da mislite svojom glavom. Na glas!

Hillary Clinton: Pretpostavljam da sam mogla ostati kod kuće, peći keksiće i održavati čajanke, no ja sam odlučila do kraja ispuniti svoju profesiju, u koju sam krenula prije nego mi je suprug postao poznat.

Svim pripadnicama ljepšeg spola želimo sretan Međunarodni dan žena!

Vaš Oglasnik.hr

Povratak na vrh