Ciklus skandinavske kinematografije u kinu Tuškanac

Kino Tuškanac od 20. do 27.siječnja započinje programski ciklus skandinavske kinematografije.

Koliko je Bergmanova ostavština jaka i utjecajna pokazuje i ovogodišnji odabir filmova u kojem dominiraju redateljice - Anna Odell, Karin Fahlen, Lisa Langseth i Karin Ekberg. Opus velikog autora i njegovi prizori iz bračnog života kao da ih vječno proganjaju. 

Program u trajanju od sedam dana, od 20. do 27.siječnja, otvaraju Štokholmske priče iz 2014. redateljice Karin Fahlén. Moderna je to humoristična drama u nekoliko paralelnih radnji o petoro ljudi čiji se životni putevi igrom slučaja isprepletu u tijeku nekoliko kišnih dana u studenome. 

Karin Ekberg u dokumentarcu Rastava kamerom prati intimu svoje majke koja se odlučila razvesti od muža, nakon što su petnaest godina proveli u odvojenim ležajima, a sjajna Alicija Vikander u filmu Hotel, igra mladu, donedavno uspješnu i zadovoljnu Eriku koja novonastale traume liječi začudnom terapijom: buditi se svaki dan u drugom hotelu. Kontroverzna švedska umjetnica Anna Odell igra samu sebe u igrano-filmskom debiju, Godišnjica mature, višestruko nagrađivanu filmu i u Švedskoj i na inozemnim festivalima. Redateljica, potpuno ogoljela pred kamerama, pokazuje vlastitu intimu izmučenu traumatskim iskustvom iz školskih dana što je snažno utjecalo na njenu psihu. 

Nepozvani kod Bergmana, dokumentarni film Jane Magnusson i Hynek Pallasa, sniman je u redateljevoj kući na otoku Fårö usred Baltičkog mora, gdje je Bergman živio i snimio neke od svojih slavnih filmova. Film je pun dotad neviđenih snimki sa setova velikanovih filmova i razgovora s redateljima i glumcima koji su snimljeni na otoku Fårö i širom svijeta, pa u filmu govore o svom idolu i njegovim filmovima: Alejandro González Iñárritu, Michael Haneke, Claire Denis, Francis Ford Coppola, Ridley Scott, Isabella Rossellini, Zhang Yimou, Laura Dern, Takeshi Kitano, Wes Anderson, Woody Allen, Ang Lee, Martin Scorsese, Holly Hunter, Harrriet Andersson, Lars von Trier, Robert De Niro… 

Na programu je i Ne plači, redateljskog dvojca Måns Mårlinda i Björn Steina, jedinih muškaraca u ciklusu, emotivna priča o glazbeniku koji sanja o karijeri kojoj je prepreka on sam. 

Svi filmovi imaju hrvatski i engleski titl. Raspored potražite ovdje

Vijest je preuzeta sa portala kulturpunkt.hr

Povezane vijesti

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene

Danas započinju prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene "Think Outside the Box!" Radionice se održavaju u okviru projekta želim posao! koji je namijenjen mladim nezaposlenim osobama od 19 - 30 godina s područja grada Zagreba. Ciklus radionica održava se po peti puta i počinje 29.11.2017.

20.11.2017.
Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Otvoren novi prodajno servisni centar Toyote u zagrebačkoj Dubravi

Na svečanosti održanoj 26.10.2016, u zagrebačkoj Dubravi proslavljeno je otvaranje najnovijeg Toyota centra Zagreb u Aveniji Dubrava 126.

28.10.2016.
Povratak na vrh