Bazeni - zabava i rekreacija u dvorištu

Razmišljate li kako svoj životni prostor učiniti atraktivnijim i ugodnijim, a raspolažete s okućnicom i relativno nezahtjevnim terenom, vjerojatno vam je na pamet pala ideja o izgradnji bazena. Osim što bi bazen uljepšao prostor oko kuće, zasigurno bi uveselio i članove vaše obitelji. Osim estetskog dojma i zabave koju pruža bazen, važno je napomenuti kako bazen također može utjecati na održavanje fizičke forme i zdravlja cijele obitelji.

OBLICI I MATERIJALI

Bazeni mogu biti klasičnih oblika - okrugli ili četverokutni, ali također mogu biti neobičnih posebno kreiranih oblika, zatim grčkog ili rimskog stila, "beskonačni" (gdje se rub bazena ne vidi te se dobiva dojam da se bazen "nastavlja" u krajolik), bazeni u obliku bubrega itd.

Što se pak materijala tiče, bazeni se najčešće izrađuju od betona, vinila i stakloplastike.

Svaka vrsta građevinskog materijala ima svoje prednosti i mane te je potrebno provjeriti može li se bazen kakvog ste zamislili izgraditi od materijala koji želite. Iz tog je razloga dobro obratiti se profesionalcima koji će vas savjetovati u skladu s vašim željama i potrebama, uzimajući u obzir i druge parametre kao što su veličina i kosina terena.

Beton je jedan od uobičajenih materijala od kojih se bazeni grade jer vlasnicima pruža odabir oblika kakav god žele. S druge strane, bazeni izgrađeni od stakloplastike obično se proizvode iz kalupa te ih nije moguće prilagođavati prema željama i potrebama vlasnika kuće.

KLIMA I OKOLIŠ

Ovisno o tome gdje živite, imajte da umu da vrsta klime može utjecati na to hoćete li bazen graditi vani ili unutar nekretnine.

Ljudi koji žive u nešto blažim klimama, mogu duže vrijeme uživati u sezoni kupanja, a ima li bazen grijanje, odluka može biti već značajno jednostavnija.

NAMJENA BAZENA

Posebnu pozornost treba posvetiti i razlogu zbog kojega graditi bazen. Zabava, rekreacija, estetika ili možda investicija - samo su neki od razloga zbog kojih se vlasnici odlučuju na izgradnju. Ako će vam bazen služiti za rekreaciju, onda će vam biti prihvatljiviji geometrijski oblici većih dimenzija, dok će za usputna brčkanja biti zadovoljavajući manji modeli okruglog tipa.

Ako se odlučujete za bazen kao dodatnu investiciju u svoju nekretninu, savjetujemo vam da odaberete bazene većih dimenzija s dodatnim osvjetljenjem, ekskluzivnijim opločenjem i dodacima kao što su vodopadi ili mostovi.

ZAŠTITA BAZENA

Prekrivači bazena dolaze u nekoliko različitih oblika, ali svi oni služe kako bi zaštitili vodu u bazenu od vanjskih utjecaja: lišća, prljavštine ili nečistoće. Naravno, prekrivači bazena vrlo su korisni ako imate malu djecu i/ili kućne ljubimce koji će ih zaštititi od pada i potencijalno tragičnog scenarija jer je većina prekrivača u stanju izdržati težinu nekoliko odraslih osoba bez prevelikog napora.

Osim zaštite, uštedjet ćete na sredstvima za čišćenje te na filteru kojeg neće biti potrebno čistiti toliko često.

Povratak na vrh