8 savjeta pri traženju kuće ili stana

Na što obratiti pažnju kada iznajmljujete ili kupujete stan?

Pri traženju novog kuće ili stana, postoje neke smjernice koje dosta često smetnemo s uma, a vrlo su bitne za novi prostor. Pa krenimo redom.

1. Provjeri recepciju signala mobitela

Prođi svaku sobu i provjeri koliko ti je jak signal. Pogotovo provjeri jakost signala u onim prostorijama u kojima ćeš provoditi najviše vremena. Ako ti je jačina signala ispod 2 crtice, možda je bolje pronaći neku bolju lokaciju.

2. Provjeri kakvo je susjedstvo u raznim dijelovima dana

Možda se tvoja nova ulica čini kao miran kutić tijekom dana, a tijekom noći se pretvori u noćni klub s hordom partijanera koji zavijaju i ne daju ti spavati vikendima. Stoga istraži i ovu točku temeljito.

3. Stjenice i žohari

Nemoj se sramiti pitati iznajmljivača da li je u prošlosti bilo problema sa stjenicama u namještaju, ili ne daj Bože žoharima. U svakom slučaju, postavi zamku za stjenice prije nego se useliš i doneseš svoj namještaj jer na taj način ćeš očistiti sobu prije nego ti se stjenice zavuku u tvoj najdraži krevet ili naslonjač. Što se tiče žohara, provjeri da li možda postoje starije zamke koje su ostavili bivši stanari. Još jedna stvar koju možeš primijetiti je izmet žohara koji izgleda poput malih zrnaca kave.

4. Isprobaj vodu, klima uređaj i grijanje

Isprobaj tuš i vidi da li je dovoljno jak pritisak i zadovoljavajuća toplina vode. Nema goreg od tuširanja u mlakoj vodi koja umjesto da teče se cijedi :)
Također, bez obzira na godišnje doba, upali grijanje i klima uređaje da vidiš funkcioniraju li pravilno. Da se slučajno ne dogodi da ne rade onda kada ih najviše trebaš.

5. Pitaj vlasnika stana koliko dugo je u poslu iznajmljivanja

Što je iskusniji vlasnik stana, veće su šanse da će bezbolnije otkloniti sve probleme koji mogu nastati.

6. Način naplate režija

Neke zgrade ili kuće plaćaju unaprijed definiran mjesečni iznos, dok u drugima mjesečni iznos ovisi o potrošnji. Saznaj što ide tebe i postavi se prema potrošnji ovisno o načinu naplate.

7. Gdje su električne utičnice

Da li ima dovoljno utičnica za sve tvoje uređaje? Gdje se te utičnice nalaze na zidu? Nema goreg nego razvlačiti produžne kablove po cijelom životnom prostoru.

8. Slikaj i napravi inventuru svih oštećenja

Nitko ne želi izgubiti depozit na stan zbog nekih oštećenja koja su se dogodila prije useljenja.

Sretno!

Vijest je preuzeta s portala trikomat.net

Povratak na vrh