7 najvećih grešaka kod kupnje prve nekretnine

Ako kupujete nekretninu po prvi put u svom životu onda biste trebali znati da većina kupaca radi jedne te iste greške pri kupnji. Pročitajte koje su to i izbjegnite ih...

1. Ljubav na prvi pogled​
Zaljubljivanje na prvu je česta pojava kod kupaca nekretnine. Jednostavno se dogodi ono nešto kad kupac uđe u stan ili kuću koju je došao pogledati i to je to. Niti jedna prije i niti jedna poslije nekretnina se više ne može usporediti s ovom koja je kupca potpuno očarala. Iskusni agenti za nekretnine odmah prepoznaju taj sjaj u očima svoga klijenta i znaju da nakon toga slijedi potpis ugovora kojim se potraga za idealnom nekretninom završava.
No, savjetujemo da ono početno uzbuđenje i oduševljenje nađenom nekretninom ipak prespavate i objektivno, hladne glave razmislite zadovoljava li ta nekretnina sve vaše kriterije.

2. Krivo posloženi prioriteti​
Niti jedna nekretnina ne može i nije sto posto savršena, ali da vas u traženju vaše idealne nekretnine ne bi sputavao popis stvari koje nekretnina “mora”i “ne smije” imati, treba biti realan u postavljanju prioriteta kod tražene nekretnine. Naime, ako vam je bitno da se u blizini kuće ili stana koji kupujete nalazi vrtić, onda je to definitivno prioritet i sve nekretnine koje ne zadovoljavaju ovaj kriterij treba eliminirati. No, u istom rangu prioriteta ne može biti i želja da se primjerice u kuhinji nekretnine koju kupujtete nalazi granitna radna ploha. Budite li slijepo vrednovali sve želje s vašeg popisa na jednak način, dogodit će vam da propustite brojne druge nekretnine koje imaju itekako brojne prednosti iako nemaju primjerice željenu kuhinjsku radnu plohu.

3. Analiza susjedstva
Kupci prve nekretnine često zanemarju karakteristike i specifičnosti kvarta u koji planiraju doseliti. No, činjenica je da ne kupujete samo nekretninu u određenom kvartu nego i život u određenom kvartu. Stoga je iznimno bitno vidjeti odgovara li taj dio grada vašem stilu života i svakodnevnim potrebama. Treba se raspitati i o susjedima, jesu li većinom mlađi ili stariji ljudi, ima li djece u kvartu, kakav je promet u tom dijelu grada, je li bučno ili se radi o mirnijem kvartu.

4. Provjera stanja nekretnine​
Iskusni kupci nekretnina znaju da je prije odluke i potpisivanja ugovora jako važno angažirati građevinare i/ili arhitekte koji će vam vrlo brzo dati ocjenu stanja nekretnine. Naime, samo profesionalac zna na koji se način mogu prikriti nedostatci nekretnine a koji će onda kasnije novom vlasniku raditi velike probleme. Da vam se ne bi dogodilo da umjesto ulaganja u novi namještaj iznenada morate izdvojiti novac za velike građevinske intervencije, preporuka je da obavezno zatražite mišljenje inženjera građevine odnosno iskusnog projektanta o nekretnini.

5. Vrijednost nekretnine u budućnosti​
Nerijetko su kupci prve nekretnine mlađe osobe odnosno parovi koji kupnjom nekretnine žele riješiti svoje stambeno pitanje. Stoga, bilo da potencijalni mladi kupci po prvi puta odlaze iz roditeljskoga doma ili podstanarstva, trebaju imati na umu da im ova nekretnina vjerojatno neće biti i zadnja. Naime, mlađi parovi i samci uglavnom kupuju stanove s jednom spavaćom sobom do 50 četvornih metara. I to im se čini, a u tom trenutku zaista i je optimalno za njihove potrebe. No, život nosi promjene koje se kasnije odražavaju i na prostor u kojem živimo. Naime, ako dođu djeca stanovi uglavnom postaju premali, ako promijenimo posao ili grad u kojem živimo naš dom postaje tema za prodaju ili najam. Upravo zbog tih razloga treba prilikom prve nekretnine razmišljati i o tome što ako budete tu nekretninu prodavali ili davali u najam za nekoliko godina. Treba se pitati hoće li ta lokacija, kvaliteta nekretnine, interijer ali i infrastruktura uvijek biti privlačni potencijalnim kupcima

6. Renoviranje – rupa bez dna i priča bez kraja
Ako planirate jako povoljno kupiti nekretninu koja je za renoviranje i adaptaciju nemojte upasti u zamku i shvatiti da zapravo niste dobro procijenili opseg radova koje je potrebno napraviti da bi se nekretnina dovela u stanje za život. Tada se projekt pretvara u agoniju koja zahtijeva i mnogo vremena i novca. Prije odluke o kupnji nekretnine za renoviranje nužno je savjetovanje s profesionalcima koji će vam specificirati i vrstu radova i troškovnik potreban za realizaciju projekta.

7. Novac za depozit i ostale troškove
Kupnja nekretnine zahtijeva brojne troškove stoga je jako važno da uz novac za kupnju same nekretnine raspolažete i s dovoljno novca da tu kupnju možete realizirati bez frustracija zbog dodatnih troškova. Neki od tih troškova mogu biti u obliku depozita, kapare, avansnog plaćanja, troškova za ovjere dokumenata, upise u zemljišne knjige ili porez.

Našu ponudu nekretnina možete pogledati na linku.

Ostatak članka pročitajte na linku.

Povezane vijesti

Vjerujete li u ovih 5 mitova o kreativnosti?

Saznajte zašto trebate prestati vjerovati u ove mitove!

03.08.2020.

Ovo su obične stvari na koje gubite previše novca

Saznajte kako lako uštedjeti!

03.08.2020.

Otkrijte je li med koji kupujete prirodan ili 'lažan'

Prije negoli nam hladnoća, a s njom prehlade i grlobolje, pokucaju na vrata važno je kućnu ljekarnu opskrbiti s najprirodnijim izvorom zdravlja, kvalitetnim medom. Njegova laka dostupnost na tržištu često u pitanje dovodi kvalitetu, pa je od velike pomoći poznavati razliku između lažnog i pravog meda.

03.08.2020.

8 savjeta pri traženju kuće ili stana

Na što obratiti pažnju kada iznajmljujete ili kupujete stan?

03.08.2020.
Povratak na vrh