10. Festival tolerancije - JFF Zagreb

Od 9. do 15. travnja 2016. godine u zagrebačkim kinima Tuškanac i Europa.

Od svog prvog izdanja, Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Krenulo se s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, tijekom devet godina, Festivala se dotaknuo i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra.

Iz tog razloga, kroz proteklih devet Festivala, prikazivani su filmovi koji su se bavili takvim temama, a ovogodišnji filmski program nastavlja s ukupno 68 dugometražnih, kratkometražnih, dokumentarnih i dječjih filmova koji upozoravaju na diskriminaciju i uče o toleranciji.

Festival traje od 9. do 15. travnja 2016. godine u zagrebačkim kinima Tuškanac i Europa.

Jubilarni Festival je organiziran pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i prepoznat od fonda Europa za građane, fondacije Anne Lindh, dugogodšnjih i novih partnera i prijatelja, donatora i sponzora koji su omogućili da ovakav bogat program bude besplatan za publiku.

Odabir vrše predsjednik Festivala, dvostruki oskarovac Branko Lustig te direktorica Festivala Nataša Popović, a posljednjih godina selekcijski se dio sastoji i od prijavljenih te direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala.

Filmovi su birani s ciljem prenošenja poruke o ljudskim pravima i slobodama, toleranciji i prihvaćanju različitosti te prema umjetničkoj vrijednosti.

Cilj Festivala je educirati mlade i one malo starije, pokazati da nismo svi isti ali i da trebamo znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot. Festival je već preuzeo na sebe zadaću educiranja mladih o strahotama nacizma kako holokaust ne bi mlađim i dolazećim generacijama postao tek fikcija.

Popis filmova koji će se prikazati na Festivalu tolerancije

• Mi smo mladi. Mi smo snažni, 10.4., 20 sati, kino Tuškanac
• Gledanje mjeseca noću, 11.4., 20 sati, kino Tuškanac
• Chuck Norris protiv komunizma, 11.4., 22:15 sati, kino Europa
• Kroz moj objektiv, 12.4., 18 sati, kino Europa
• Dugi put doma, 13.4., 19:15 sati, kino Tuškanac
• Utrka protiv izumiranja, 14.4., 18 sati, kino Europa
• Popravni razred, 14.4., 19:45 sati, kino Tuškanac
• Prirodni poremećaj, 15.4., 20:30 sati, kino Tuškanac

Ostala događanja na 10. JFF Zagreb

Osim glavnog filmskog programa održava se i bogati kulturni program koji započinje petog travnja otvaranjem izložbe From Afar talijanskog fotografa Alessandra Pensa koji od samog početka prati najvažniju priču današnjice - migrantsku krizu.

Na izložbu će se nadovezati okrugli stol pod nazivom Izazovi Europe organiziran u suradnji s partnerima Talijanskim kulturnim institutom, Laubom i UNHCR-om koji će se održati 7. travnja u 17 sati u Laubi.

Svake godine Festival donosi nove sadržaje, pa tako i ove 10. Festival tolerancije obogaćuje svoj program stručnim predavanjima. Dr. sc. Luigi Dei, profesor fizikalne kemije te rektor Sveučilišta u Firenci održat će predavanje Primo Levi: kemija, književnost i sjećanje 13. travnja u 10 sati u kinu Tuškanac.

Ukrajinska kinematografkinja i novinarka Svetlana Agrest - Korotkova 15. travnja u 12 sati u kinu Tuškanac održati će predavanje o ukrajinskom filmu, njegovim slavnim imenima i novom valu.

Festivalske večeri upotpunit će glazbeni program s tri koncerta i tri klupska programa. Glavni gosti festivala su odlična Flo Real, izvrstan jazz sastav Kompost 3, romski bend Karavan Familia i zagrebački Jewsersi.

Program će se održat u kinu Europa, novootvorenom Peperu, terasi Swanky Monkey Gardena, a zatvorit će se već tradicionalnim klupskim programom u klubu Super Super. Za dio glazbenog programa ulaz se plaća.  

Vijest je preuzeta sa portala zgportal.com

Povezane vijesti

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene

Danas započinju prijave za besplatne radionice za mlade nezaposlene "Think Outside the Box!" Radionice se održavaju u okviru projekta želim posao! koji je namijenjen mladim nezaposlenim osobama od 19 - 30 godina s područja grada Zagreba. Ciklus radionica održava se po peti puta i počinje 29.11.2017.

20.11.2017.
Na kreativan i zabavan način do novog radnog mjesta - započele prijave za…

Otvoren novi prodajno servisni centar Toyote u zagrebačkoj Dubravi

Na svečanosti održanoj 26.10.2016, u zagrebačkoj Dubravi proslavljeno je otvaranje najnovijeg Toyota centra Zagreb u Aveniji Dubrava 126.

28.10.2016.
Povratak na vrh