Ovaj oglas je istekao!

Yerba Mate čaj Pipore orig. Okus Argentina 250g - 45 kn

Planet Zdravlja Trgovina (Prikaži sve oglase)

Lokacija  Grad Zagreb

Telefon  01/3095-502

Oglas pregledan: 22 puta
Šifra oglasa: 1315183

Cijena:
5,97 €

Moguća dostava na Vašu kućnu adresu

Opširnije o oglasu

Yerba Mate čaj Pipore orig. Okus Argentina

Pakiranje: 250 g
Cijena: 44,90 kn

Biljni čaj blagog, čistog i postojanog okusa. Biljka Mate sadrži praktički sve vitamine i minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma – kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamine B1, B2 i C.

Fino mljeveno lišće s grančicama, vrlo jakog stimulativnog učinka. Listovi su prikupljeni iz divljeg grmlja, koji se bere svakih 12 mjeseci.
Argentinsko ministarstvo zdravlja dalo je preporuku svim trudnicama i dojiljama da redovito konzumiraju mate čaj zbog njegove nutritivne vrijednosti.
U Njemačkoj je Mate čaj registriran kao lijek.

Priprema: u 300 ml vode zagrijane na 100°C, staviti jednu čajnu žličicu čaja. Ostaviti da stoji 3 minute i potom procijediti.
Moguće je kupiti posebnu drvenu posudicu i bombillu za potpuni ritual ispijanja Mate čaja.

Latinoamerikanci s pravom ovaj čaj nazivaju napitkom bogova, a razvili su i čitav ritual ispijanja ove vrste čaja iz posebnih posuda koje su izrađene od osušenih tikvica, a zovu se calabase.
Čaj se pije direktno iz njih pomoću metalne slamčice – bombille koja je u svom donjem dijelu plosnata i sadrži rupice za filtriranje.
U posudu se stavlja do pola ili 2/3 visine praha suhe biljke Mate nakon čega se posudica zatvori dlanom, protrese i otvori tako da otvor bude pod 45 stupnjeva. Potom se u posudu koja je i dalje nagnuta sa strane ulije malo hladne vode te pusti kratko da odstoji.
Nakon toga ulijeva se u vruća, ali ne kipuća voda, optimalno 70-80 C, sve do ispod vrha te se onda stavlja u posudu slamčica – bombilla, malo se pričeka da se talog slegne i prvi Mate je spreman za piće.

Mate čaj je također moguće pripremiti uz pomoć hladne vode. Ovaj napitak bogova pije se u društvu i čak je njegova priprema vrsta rituala za smirenje. Uobičajeno je prvi Mate dosta jak i pije ga prvo osoba koja ga je spravila. Bombilla se pritom ne smije podizati s dna. Nakon što je ispijen, ulijeva se nova količina vruće vode i mate predaje drugoj osobi na ispijanje i tako redom u krug, sve dok napitak ne postane preslab.

U čaj se može dodati mlijeko, šećer, limun ili med kako bi se poboljšao okus.